Hvem følger deg? …uinteressant. Hvem følger DU?

Hvem følger deg? Uinteressant. Spør heller; hvem følger du?

Facebook er ikke en spesielt god markedsføringskanal FB handler om kommunikasjon, og da må du også behandle mediet deretter. Det betyr at du i større grad må se til metoder for strategisk kommunikasjon (ikke markedsføring) og i stede spørre: «hvem er dine interessenter»? Hvilke enkeltindivider eller grupper har konsekvenser eller mål overfor kommunen – og vice versa; enkeltindivider eller grupper som kommunen har mål eller konsekvenser overfor.

Dette gir deg to fokusområder:

  1. kommunikasjonen blir 2-veis (dialog)
  2. kommunikasjonen bidrar til å nå mål – for kommunen OG for borgerne

Men da vil du også se at du må lete, for eksempel på FB, etter kommunens (eller en hvilken som helst organisasjons) interessenter og når du finner de må du ha en strategi som lar deg kommunisere med de – der de er (altså i den gruppen de er – som ikke trenger å være kommunes FB-gruppe).

Du må ut på jakt. Det holder ikke å lage en «felle» (din offisielle FB-gruppe) i ditt hjørne av skogen og håpe at de som er dine interessenter tilfeldigvis klarer å rote seg bort til deg. Noen vil alltids surre seg bort til deg, men det er ikke gitt at det er kaninene (som du jakter på), men andre dyr (grevlinger for eksempel) som kan være hyggelige, men ikke akkurat riktig hvis det er kaniner som skal på middagsbordet (okei – dårlige analogier her, men..)

Uansett: Det er nemlig slik at deler av disse interessentene (berørte interessenter) ikke engang VET at de er interessenter. Da kommer de jo virkelig ikke – selv om de kanskje ville ha kommet, om de visste at tiltaket/prosjektet faktisk berører de.

En annen nøkkel til suksess er å identifisere interessenter på et tilstrekkelig lavt/desentralisert nivå; ikke spørre om hvem som er *kommunens* interessenter, men hvem som er interessenter på et gitt prosjekt, for en gitt barnehage osv.

Hvem er interessenter når kommunen skal rive et kvartal, hvem er interessenter når foreldre i en bydel synes at skoleveien ikke er trafikksikker?

Og er det nå så sikkert at bare ungdom er «målgruppen» for Ungdomshuset? Hva med gamle damer i nabolaget som er bekymret for fyll og spetakkel nattestid (ja; gamle damer vet ikke at det er et rusfritt tilbud – de er mest bekymret over høy musikk etter kl 21:30 uansett), mulige samarbeidspartnere, andre ungdomsklubber (samarbeid for felles mål), foreldre, KRFs representanter i kommunestyret som har hørt at det deales dop i området og vil nedlegge tilbudet, Byåsen Musikkorps som er bekymret for rekrutteringen til korpsmiljøet.

Kommunikasjon er vanskelig og krever mye arbeid. Men gjort riktig blir det et kraftfullt verktøy som kan bidra til at kommunen når sine mål mer effektivt.

Innlegget var opprinnelig skrevet som en kommentar til BetaTrondheims blogginnlegg «Hvem følger deg på Facebook» (januar 2012)

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s